Uncategorized

I fengsel….

*

Vi har hatt en knalldeilig weekend og avsluttet den i fengsel. Jepp. På Bastøya.
Bastøya ligger i Oslofjorden og er en del av Horten kommune. Bastøy fengsel disponerer øya og er landets største åpne anstalt med 115 soningsplasser. Før det ble fengsel (jeg lurer på om interiørbloggedamene fortsatt leser ~ nuvel, dette er historie og historie er viktig, det er både grusomhet og nostalgi på dette stedet), var Bastøy både alkoholikerhjem og ungdomsanstalt. Det lages sågar i disse dager en film om guttene på Bastøya. Overgrepene var mange. Og ingen bruker å bli nevneverdig bedre mennesker av det. Kanskje kun i det ytre.
Disse sinktallene fant jeg i kirken på øya, guriland, så lekre, men ikke røre (vi er i et fengsel, hallooooo!) ;o)
*
*
Men hvorfor var Nanni og mannen i fengsel? Vi var i konfirmasjon til Nannimannens nevø. En i familien jobber på Bastøya og derfor fikk vi være på dette utrolig naturskjønne området med helt fantastiske bygninger, se selv:
*
*
Vi har vært på Åpen dag i fengslet før og der har vi møtt vanlige mennesker, som deg og meg. Livet tok bare en annen vending. Det kan ha vært atferdsvansker, omsorgssvikt eller bare tilfeldigheter som ligger i bunn og grunn. Så har livet fått lov å utvikle seg mer eller mindre uheldig oppå det I går var flagget på full stang for konfirmanten. Flere av de innsatte hadde utsatt permisjonene sine for å være med å hjelpe til i konfirmasjonen.
*
*
Høye dører, høye vinduer, vakre hus, økologisk drift, hester, kuer, grønne enger, hav og strand, hardt arbeid for de innsatte, krav om tilpasning til samfunnet, tilpasning for å bli gode borgere ved tillit og hardt arbeid.
Selvom det er to ulike verdener, er prinsippene likevel av de samme for alle unge konfirmanter som går inn og ut av kirkene i disse dager. Og de prinsippene gjelder oss alle. Det hadde vært deilig om vi alle kunne leve etter Kardemommeloven, dere:
*
Man skal ikke plage andre,
man skal være grei og snill
og forøvrig kan man gjøre som man vil ~
Politimester Bastian
*
*
Såh! Nå har Nanni til de grader vært samfunnsnyttig i bloggen. Det får være måte på. Dette er tross alt en interiørblogg!
Så over til noe som alltid er digg: kaker! Jeg har forøvrig også en kakehistorie fra fengslet. I fjor da vi var der på Åpen dag, hadde en kraftkar på to meter og bare muskler ansvaret for oppskjæring av de stooore bløtkakene som var til de besøkende. Kakene var vel ca 15 cm høye og kraftkaren skar stykker til alle på minst 15 x 15 cm. Det er mye kake! Det er kakeparadis! Det var vondt å ikke klare å spise opp. Det var og er sjeldent å ikke klare å spise opp. Men denne gangen hadde jeg møtt min overmann.
Kaker hører hjemme i konfirmasjon og denne hadde jeg bakt, den forsvant på kort tid dog uten kraftkarens medvirkning ;o)
Den nedarvede oppskriften på fromasjkaka er såre enkel ~ si ifra om du er interessert 🙂

22 kommentarer på “I fengsel….

 1. For en fantastisk dag!Flotte bilder!Jeg har hørt mye om Bastøya, en fetter av en venninne ble sendt dit i ungdommen, som et alternativ til barnehjem, tror jeg? Han hadde det ikke godt der, og fikk store problemer i voksen alder…Huff og huff…Likefullt, viktig å få med.Jeg er glad du hadde en så fin dag!!Nyyyyyyyyyyyyyydelig kake!!Ja, vil gjerne ha oppskrift!!!!!!!!!!Vekten står og hopper og sier nei, men èn kake fra eller til…?Klem fra meg!

 2. Den kaka var bare knallgod:) Og stykket jeg tok var nesten 15X15 cm…hihihi. Og jeg spiste opp alt sammen…. Det var en flott dag, og bastøya er bare skjønn!Turen med hest og kjerre fra båten og opp var jo bare idylisk;) Og du var jo så fin der du satt sammen med nannimannen i kjerra, med kurven på fanget!Hils så masse til nannimannen da, og ha en finfin kveld videre……eller natt)

 3. Høres ut som en herlig dag! 🙂

 4. Dette var en utrolig flott historie, og for en arkitektur ! De kunne bygge i gamle dager, gitt !Og kaka på bildet får jeg vann i munnen av :)Ha en riktig god natt !Hilsen Lilleba

 5. Tusen takk for at du deler litt historie med oss…jeg lærte mye jeg nå…Må sikkeret være en opplevelse….Ønsker deg en fin dag Klem Kerstin

 6. hørtes utrolig flott ut der.. :)synes det var fint skrevet av deg! jobber selv i en institusjon for ungdommer.. spennende! Mange triste skjebner rundt om.. mange har vokst opp under vanskelige omstendigheter og manglet mye av det grunnleggende for at de skulle kunne utvikle seg til å bli mennesker som «passer» inn i samfunnet.. i andre tilfeller har de rett og slett kommet inn i miljøer som har påvirket de negativt. For å komme seg ut av dette kreves en stor porsjon mot og støtte! Mener med dette at det er viktig å gi alle en sjanse.. det er ikke alle som kan noe for at de er blitt dem de er i dag.. Ha en super natt :)Klem/Lisa

 7. Ja, dette var interessann lesning – jeg lærte visst noe nytt i dag…;o) Nydelige bilder, og kaka, mmmmmmm, så veldig god ut!Ønsker dege en goooo’ uke videre!Klem fra Hildegunn

 8. Der skulle man ha vært! =)Kjempefint innlegg, Nanni!Og du, den oppskrifta hadde vært fin å ha. Kan du ikke lage et innlegg på den?Det er ofte en god grunn for at oppskrifter går i arv. Når de har tålt generasjonsskifter, må det bety at den er veeeeeeeeldig god! =)Klemmer.

 9. Hei snuppa, elsker forresten bilde av flagget gjennom trærne..vakkert mot den blå himmelen…et skikkelig mai bilde!! Nei du, jeg er opprådd, jeg vet egentlig ikke hvilken funksjon koksbøtten skal få…som sagt…den har bare stått i veien…Og en bloggedame har sagt på bloggen min at hun kjøpte en slik på antikvitetsmesse i Bergen.Lo meg glugg ihjel…men så har jo min en historie, da….Tiiihiii…Har du idèer til hva den kan brukes til, blir jeg glad!!(Ps. har ikke koksovn..)

 10. God morgen!Tusen takk for et flott innlegg og for en flott kommentar på mitt. Den varmet!Det er ikke alltid like lett å vite om man skal skrive, eller ikke. Jeg har begynt på innlegget flere ganger, for så å slette eller bare lagre. I går følte jeg at jeg måtte ha det ut. Tre kommentarer til nå, alle like støttende, det var godt!!Damene her inne er kloke som du sier, og det er nok mange skjebner bak hver blogg som man ikke vet om. Dette var min opplysning om meg, til medbloggere og venner som leser. Kanskje alle forstår bedre, jeg har hvertfall mer forståelse for skjulte sykdommer enn hva jeg hadde i ungdommen. ;)Ha en flott tirsdag. Her er det grått ispedd litt regn, så det blir nok en rolig innedag. Fyrer litt nå, mens mann og barn sover. Nå skla jeg kose meg med Masterchef goes large på BBC Lifestyle. Elsker å se folk lage mat! (Selv når jeg kastet opp som verst i graviditeten så jeg på BBC Food, det var helt flott, lukten av mat derimot… :S)

 11. Anonym

  Ja ikke alle er like heldige med livet og oppveksten. Høres ut som de på Bastøya iallefall har det godt i dag. Det idyllisk ut på bildene, og flagget gjennom de bjørkekvistene fikk meg til å lengte litt etter 17 mai. Blir liksom litt sentimental he he…Kaken ser kjempgod ut, legg gjerne ut oppskriften!Ha en kjempefin dag:)

 12. Du får se på bryllupsbilder og på siden til Hedda, der er det bilder av ham. 😉 Han er 70-modell, så dere gikk vel ikke på ELVIS samtidig når jeg tenker meg om, men han er seg selv lik, bare mindre hår. ;PKos deg med besøk!! :))

 13. hei på deg,du er et godt godt menneske,,,Vi har så lett for å dømme,og hva gir oss rett til det??Når en ser og hører om andre som havner på skråplanen så lett å snu ryggen til..men så lite som kanskje kunne ha hjulpet..Ja vi skal bry oss omhverandre ha medfølelse og ikke alltid være så redd for å strekke ut en hånd..

 14. Takk for en liten historietime med deg over morgenkaffen..Høres ut som en fantastisk dag….Kort innpå…hva heter cafe`n i Sørumsand som ligger i bygn.til banken og apoteket??han har lurt meg for penger i dag skjønner`u…Trodde ikke de var så frekke på bøgda di???

 15. Stakkars deg, som har allergi!Huff og huff!Her er formen også laber… og da er det godt å ha et vindu til verden fra pc`en!Så er man ikke helt alene…:D

 16. Kaka så nydelig ut! Takk for at du vil følge bloggen min! Det er hyggelig! Ha en nydelig dag!Solrosa

 17. Høres ut som en innholdsrik dag i fengsel på Bastøya :)Kaken ser bare helt supertgod ut! Den er nok til å spise opp..heheKoselig at du følger bloggen min :)Ha en strålende uke…Klem fra Maja

 18. Nydelig innlegg med mening!La meg sporenstreks til som følger av bloggen din ;-)Og du… kan jeg få oppskriften på den vakre kaken? Please! Når jeg leste «lettvint» og «god» i samme setning, øynet jeg et håp for min nieses konfirmasjon til helgen. (Jeg har blitt forespurt om å lage en kake, tiltross for et elendig rykte som kakebaker)Ha en fortsatt fin dag!Klem

 19. Koselig som alltid med hilsen fra deg på bloggen min :o) ja, d ble cirkus i går og d var storstas for adrian :O) etter å ha venta vell og lenge kom elefantene helt på slutten.. og da nærma klokka seg 9, og da var lille adrian småsliten 🙂 Så gøy å se hvor glad han ble av å være på cirkus, ingen ting er som å glede sine barn 🙂 spesielt artig nå som han har kommet i trassalderen og det blir mye nei og fy ellers.. (oppgitt mamma til tider kan en trygt si) 🙂 Jeg er tilsynsfører til 2 små, i kveld skal jeg møte den ene. Lenge siden sist, så det blir koselig :)Håper alt er bra med deg og dine 🙂 Sitter å ser på saft på karaffeltipset ditt, det var jaggu ikke så domt!Klem Lisa 🙂

 20. Spennende lesing.. Godt innlegg! Kaken så fantastisk ut! Ha en fin dag! Klem-Mia

 21. for eit fantastisk fengsel…i den grad fengsel kan vere fantastiske… men interiørmessigt ein sekser :)kaka….kjenner eg får vatn i munnen!! mmmmmm….. deileg :o)

 22. Hei. Dette var virkelig en flott historie. Og kaken så rett og slett fantastisk ut,er det noe oppskrift på gang? Klem fra Kristin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tanker

Det der lige kom forbi

Bedre Meg

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Maj-Britt Aagaard

& spiselandslaget

Fru Jacobsen

Ikke perfekt, men alltid ekte!

Anne Brith

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Business is Personal

På ledelse, kommunikasjon og annet som engasjerer meg - av Henriette Grønn

Studio Mothers: Life & Art

Meet your creative goals

%d bloggere liker dette: