Uncategorized

Friuke fra sosiale medier via mobil innledes i dag!

Du tror det er en spøk, du?
Men nei. Jeg har tøysa fra meg på både fjesbok og snap i dag da jeg kunngjorde at dette var dagen da jeg skulle til frisøren for å bleke håret helgrått – og forbli grå. Det ligger alltid litt alvor i tøys, for jeg har nevnt for frisøren min at jeg ønsker ta frem mer av det naturlige grå som trenger seg på, men der har jeg altså møtt motstand.
Det kan vi snakke mer om senere.

På denne lørdagen 1. april, har jeg lest en artikkel i A-magasinet som heter Dagdrømmer dør mens du surfer. Det handler om det faktum at vi mer og mer befinner oss med oppmerksomheten ned i telefonen og tror vi slapper av, men det gjør vi ikke. Hjernen bombarderes med inntrykk og får ikke sin sårt tiltrengte hvile. Denne delen av aktivitetsmønsteret heter default mode network. Mønsteret er aktivt når personen ikke er fokusert på verdenen utenfor, og når hjernen er i en våken tilstand , slik som ved dagdrømmer. Det er også aktivt når en person tenker på andre, tenker på seg selv, tenker på fortiden og planlegger fremtiden. Mønsteret aktiveres automatisk når en person ikke foretar seg noe (kilde: A-magasinet #13 31.mars 2017, s. 22). 
Professor i nevrobiologi ved Københavns universitet, Albert Gjedde, forteller at vi oftere og oftere avbryter denne hviletiden hjernen trenger og heller ber om at den skal forholde seg til internett. Det fører til at vi reflekterer mindre og heller og i større grad forholder oss til akutte utfordringer her og nå. Hjernen mister sine reflekterende og forutsigende perioder.
Dette gjør oss mindre forberedt og i langt større grad ofre for tilfeldigheter. Vi blir i mindre grad i stand til å forutse konsekvensene av våre handlinger og derfor langt mer impulsdrevne enn før. 
Professoren mener at de virkelige konsekvensene av pausefyllet med mobiltelefon, vil vi først se om 10-20 år.
Jeg tror han har rett.
Derfor kjører jeg et lite, og nok i følge min ektemann, sårt tiltrengt eksperiment (det kan virke som han tenker at jeg ofte har hue nede i telefonen og han har bittelitt rungende rett, det skal innrømmes). Jeg skal ha en uke fri fra facebook og snapchat på mobilen. Det er disse kanalene jeg bruker mest og jeg tror det vil holde hardt for snapchat. Derfor må jeg fjerne disse to appene i denne perioden (jeg gråter allerede litt i abstinens). 
Hvorfor gjør jeg dette?
Fordi jeg har merket at jeg bruker mindre tid på dagdrømmer, noe jeg var rasende god på i ungdomstida, og jeg bruker mindre tid på bare å titte ut av vinduet. Jeg vil være mer til stede her og nå uten at det må dokumenteres. I følge professoren kan og fylte tomrom med mobilen føre til økt oppmerksomhetsbehov (no sayin) og gryende narsissisme og til den siste kategorien vil vel de fleste av oss ikke bekjenne oss til.
Når jeg tar toget til studiene på Blindern, ser jeg at alle inkludert meg selv, sitter med snuten i mobilen. Nå vil jeg heller titte ut. La tankene fly og kreativiteten komme tilbake.
For å ikke avsondre meg totalt fra det tross alt, gode livet som kan være på facebook, kommer jeg til å sjekke innom via pcen en gang om dagen. Poenget er at jeg skal hvile fra mobilen.

Så folkens. De neste dagene finner dere meg ikke på snap (herlighet jeg gruer meg), men jeg kan treffes på iMessage eller via fjesboken og messenger. Skjønt jeg vil sjekke mindre der og.
Og det er ikke tull
Når denne perioden er over, skal jeg fortelle dere hvordan det gikk og hva jeg opplevde.

Wish me luck!

Antinarsissistisk klem fra Anne ♡

Kilde: A-magasinet #13 31.3.17, Viten skjermbruk

0 kommentarer på “Friuke fra sosiale medier via mobil innledes i dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tanker

Det der lige kom forbi

Bedre Meg

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Maj-Britt Aagaard

& spiselandslaget

Fru Jacobsen

Ikke perfekt, men alltid ekte!

Anne Brith

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Business is Personal

På ledelse, kommunikasjon og annet som engasjerer meg - av Henriette Grønn

Studio Mothers: Life & Art

Meet your creative goals

%d bloggere liker dette: