lærerliv Tanker om tingene

Er du en vinnerskalle? Da bør du ikke jobbe i skolen!

Ja, du leste riktig.

Men det er ikke mine ord. Tvert imot. Da jeg leste denne delen av en artikkel så langt tilbake som i 2010, satt jeg trolig kaffen i halsen om jeg drakk kaffe der og da.

Artikkelen om vinnerskaller interesserte meg. Jeg er en vinnerskalle, tenkte jeg, jeg får til det jeg setter meg fore. Og leste. Og leste. Til jeg kom til slutten av artikkelen. Da var for så vidt lesningen ved sin ende, men altså – «jeg er veldig kompetitiv, jeg liker å lykkes, så tilhører ordene neppe en lærer i norsk grunnskole» stod det.

Hey! Jeg er lærer og jeg jobber i norsk grunnskole. Hva slags verdier ligger bak en slik uttalelse, klarte jeg omsider å summe meg frem til.

Verdier er viktige og skolen favner disse. Lagånd, utfordringer, lære forskjellen på rett og galt for å nevne noen. I bresjen her står dyktige pedagoger. De får kidsa opp igjen etter nederlag, heier, utfordrer og lærer dem både å være individualister og lagspillere. Er ikke det vinnerskalle-mentalitet, så vet ikke jeg!

IMG_6996
Fra Magasinet 20.03.2010

Så er spørsmålet hvem man vinner mot? Seg selv. Man lærer, utvikler og vinner nye terreng, ny kunnskap, ny erfaring. Og så vinner man nye mennesker, og det er en veldig, veldig fin ting som ikke kan måles i penger.

Jeg vil tro at de som gjør en karriere i næringslivet trenger nettopp de samme verdiene. Og kanskje de hadde hatt godt av å undervise en klasse i ny og ne. Få lære relasjonsledelse hardcore. Du kan ikke pingle ut ovenfor 30 niendeklassinger! De leser deg som en åpen bok og stiller spørsmålene du helst vil skal skylles bort som en brennmanet i strandsonen.

Ikke vinnerskaller, sa du?

Og hva gjør du som lærer. Du svarer på spørsmålene, tidvis parerer du dem og noen ganger sier du at det må jeg rett og slett sjekke opp. Vinnerskaller tør være ydmyke. Greia er at de gir seg ikke. Da innhentes kunnskap og så går man ut i krigen igjen.

Disse vidunderlige elevene våre. De er gode i så mange ting. Noen er rasende gode teoretisk og får femmere og seksere, men de kan ikke håndtere en avbitertang. Andre er fantastisk praktiske og skrur og mekker og sørger for at morgendagens bilpark er oppe og går, eller dimmeren til lyset i stua, for den saks skyld. Noen er omsorgsfulle og ser andre mennesker, forstår og tar ting på metaperspektiv i sosial kompetanse som kan slå ut enhver gamling i dress. Disse forvalter vi. Vi lærer dem at den karakteren som er personligheten deres, er langt viktigere enn tallkarakteren. Om disse to kan kombineres, er det stas. For noen er en treer en seier. Er man da en vinnerskalle? Ja, vil jeg påstå. Fordi man har gjort så godt man kan.

Det som fascinerer med unge idrettstalenter eller grundere eller mennesker som utmerker seg generelt, er at de ikke gir seg selv om de har røket på en smell eller kommet som nest sistemann inn eller fått nei etter nei på forespørsler. Greia er at de gir seg ikke. Og vi lærere lærer dem at de ikke skal gi seg, fordi de er så verdifulle og de skal skape seg et godt liv ut fra sine forutsetninger.

De måles og veiledes, vi måler og måles og jobber diagnostisk og tetter hull faglig og trøster og setter plaster på både knær og sjel.

Vi lærer dem til å bli hele mennesker som kan delta i samfunnet på en god måte.

Det er så mange dyktige lærere, at jeg tar av meg skolelederhatten min og spiser den gjerne også, om dere er grovt uenige i påstanden min.

Det handler ikke om å være flink pike, flink gutt eller flinke næringslivsgutter for den saks skyld. Det handler om å være den beste versjonen av seg selv, vite man er god nok, men likevel yte mer og lære mer fordi det er et indre driv og fordi det er gøy!

På søndagsskolen langt tilbake i forrige årtusen sang vi en sang og den var slik: Du er du og du duger. Det lærer vi elevene. Det forteller vi kvinner over hele landet gjennom #tiaratirsdag. Da skal vi ha oss frabedt en slik fornærmelse mot den norske lærerstanden som ble publisert i Magasinet den gang da de ble erklært som alt annet enn vinnerskaller. Det er godt det ikke ble hver gang når.

IMG_8827

Ok, dette er nesten 10 år siden, men hva mente du egentlig Erling Dokk Holm?

Den lille avrevne lappen har jeg spart på, den provoserte så voldsomt. Og kanskje skal jeg si takk til herr Hom som ble sitert, for at han virkelig fyrte opp en innvendig rakett i meg hvor jeg virkelig bestemte meg for å motbevise ordene hans.

Hva er det å være en vinnerskalle i de ulike profesjonene? Er det forskjell på sjef og leder? Gjett om! I skolen jobber en ihuga gjeng høyt utdannende dedikerte mennesker med å utvikle neste generasjons næringslivsledere, statsvitere og journalister. Så ta godt imot dem!

Takk for oppmerksomheten!

 

3 kommentarer på “Er du en vinnerskalle? Da bør du ikke jobbe i skolen!

  1. adminlenav

    Helt enig der! Lærer er sykt viktig yrke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Bedre Meg

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Maj-Britt Aagaard

& spiselandslaget

Fru Jacobsen

Ikke perfekt, men alltid ekte!

Anne Brith

Skriveliv, tiaratirsdager og sånt

Lammelårtanker

- en storbarnmammas skråblikk på samfunn, likestilling og hverdagsliv

Business is Personal

På ledelse, kommunikasjon og annet som engasjerer meg - av Henriette Grønn

Studio Mothers: Life & Art

Meet your creative goals

%d bloggere liker dette: